The National Dysphagia Diet implementation at a regional rehabilitation center and hospital system.J Am Diet Assoc. 2003.
嚥下食の分類は、いくつもありますね。日本ではユニバーサルデザインフード(UDF)や嚥下食ピラミッドなどがありますが、これは海外で広く用いられている嚥下食分類:National Dysphagia Diet (NDD)の紹介論文です。
The National Dysphagia Diet (NDD)
・NDD Level 1: Dysphagia-Pureed (homogenous, very cohesive, pudding-like, requiring very little chewing ability).
・NDD Level 2: Dysphagia-Mechanical Altered (cohesive, moist, semisolid foods, requiring some chewing).
・NDD Level 3: Dysphagia-Advanced (soft foods that require more chewing ability).
・Regular (all foods allowed).
トロミ水の分類もあります
viscosity ranges:
1. Thin 1-50 centiPoise (cP)
2. Nectar-like 51-350 cP
3. Honey-like 351-1,750 cP
4. Spoon-thick >1,750 cP
大雑把に把握する分には良い指標かと思います。
世界の嚥下食の研究を今から行えば、第一人者になれること、間違いなしと思うのは私だけでしょうか。
返信削除若林先生、コメントありがとうございます。世界の嚥下食研究ですか、ライフワークにできそうですね。美味しそうですし楽しそうです。
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